Homeopátia

A semmi ágán ül szívem…

2024.03.11.

Ismerős érzés? Valaha átélted ezt? Ha igen, tudod milyen szorongani. Szorongani annyit jelent, mint nehezen meghatározhatóan, meghatározott tárgy nélkül félni.

A semmi ágán ül szívem…

Milyen „könnyű” is gyerekként félni, és az okos és mindenható felnőttek mindig elmagyarázzák, hogy nincs bácsi az ágy alatt, nem ugrik rád a szomszéd kutyája, nem bánt a Mikulás. A gyerekek többsége megnyugszik egészen a következő félésig és szeretetteljes családban felnőve jó sok évig nem is szégyenlik szorongásuk, félelmeik, valamint ki is nőnek belőlük.

Felnőttként félhetünk ugyanezektől, lehetnek teljesen valódi, bejáratott félelmeink, de érezhetjük „csupán” azt is, hogy valami nem jó, valami fenyeget, de nincs valós okunk, nincs megfogható ellenfél, ami talán rosszabb minden „igazi”félelemnél.

Teljes gőzzel szorongunk, pedig kívülről a vak is látja, jelen helyzetünkben nincs mitől félni, mi mégis tesszük. Hasonló cipőben járó barátainknak remek tanácsokkal szolgálunk, de magunkon alig- alig tudunk segíteni.

Megtanuljuk vagy megkíséreljük elnyomni félelmeink, szorongásunk. Mi lettünk az okos és bátor felnőttek.

Így aztán életünk során megtanulunk viselkedni, túlélni helyzeteket, gyakran olyan személyekkel vesszük körül magunkat, akik mintegy pótolják gyengéinket, ezzel is támogatva minket a nehéz szituációkban. Megtanuljuk elkerülni a félelmetes helyzeteket, nem mászunk hegyet, nem vállalunk vezetői posztot, stb amivel érzékelhetően be is szűkítjük az életterünket, de legalább nem szorongunk.

De mi történik, ha kibillen ez a kényes egyensúly? Megélhetési okok, emberi kapcsolatban ébredő feszültségek, ismétlődő frusztrációk. Sorolhatnám estig, a lényeg egy: sok- sok igyekezetünk ellenére egyszercsak valami nincs rendben többé.

Megzavarodik az alvás, jön az allergia, kiugrik a vérnyomás, megváltozik az emésztés és rengeteg minden más.

Ismerik azt a típust, aki azt mondja, jól vagyok, de közben lehet tudni, hogy jól csak akkor tud lenni, ha rengeteg különböző feltétel teljesül egyidőben. Szép az idő, elutazott a főnöke, sőt az anyósa is, nem beteg senki az ismerősei közül, minden pincér kedves és nincs sorállás a közértben stb. Mindannyian, akik még nem értünk meg teljesen, dédelgetünk valamennyi”minden rendben van, ha” érzést.

Minél kevesebbet, annál nagyobb a valószínűsége egy kiteljesedett emberi életnek. Ellenkezőleg, minél több feltétele van a „minden rendben” érzésnek, annál valószínűbb egy szorongásokkal, haragokkal, elégedetlenséggel terhelt élet.

Ha szorongásunk mindennapjainkban korlátoznak, vagy mi magunk korlátozunk velük másokat segítséget kell keresni és kérni, mielőtt például szervi szinten komoly, nehezen, vagy nem kezelhető betegségek keletkeznek.

Azonban gyógyulásra csak akkor számíthatunk, ha önmagunk előtt belátjuk, bajunk van, van valami, amiben gyengék vagyunk, és belátjuk, hogy azt tartósan nem tudjuk egyedül megoldani.

A hagyományos kémiai gyógyszerek használata mellett is szedhetünk homeopátiás szereket, bár ne feledjük, sajnos a szintetikus szerek gyakran csak átmeneti hatásúak és elfedhetnek számos, homeopátiás szempontból fontos tünetet. Érdemes lejegyezni kezelés előtti lényeges tüneteinket, a feltételezett kiváltó okot, addigi reakcióinkat. Ha a későbbiekben homeopátiás segítséget keresünk nagyon nagy hasznunkra vállhat, ha emlékszünk az eredeti, „kezeletlen” tünet”-re.

Jónéhányunk alapvetően borúlátóbb, szorongásra, depresszióra is hajlamos típus, mások anyagi okok miatt, veszteségtől félve szoronganak (NB ez esetben NINCS valós alapja), többen szeretteik sorsa felett aggódnak túlzottan, jónéhányan bizonyos társasági helyzetektől rettegnek .. A sor szinte végtelen, itt két olyan gyógyszerről írok nagyon röviden, amivel a félelelem következtében fellépő nyugtalanság enyhíthető.

Homeopátiáról lévén szó, a cél az egyedi terápia. Az egyedi tünetek összegyűjtése, megfigyelése vezeti az orvost a gyógyszer keresésekor. Kis ízelítő abból, hogy például mi minden(is) fontos egy homeopata számára.

Arsenicum album: gyakran az egészsége, anyagi biztonsága feletti aggódás miatt kerül általánossá váló izgalmi állapotba. Nyugtalan, szorongó ember. Jellemző az éjjel 1-3 óra körüli felriadás, többször is megzavart, így nyugtalan alvás. Halállal, félelemmel teljes álmok. Néha kényszeresen rendrakó, aprólékos típusúak. Váratlan hirtelenül kezdődő, teljes legyengüléssel járó rosszullétek, égő fájdalmak, perzselő belső forróságérzet betegség esetén, de külsőleg hidegséget érez. Gyakran szenvednek kiütés nélküli kínzó bőrviszketéstől. Hajlam a gyomor, bélpanaszokra, melyek akár rosszindulatúvá is válhatnak.

Phosphorus: gyermekkora óta gyakran szorongó, rendkívül kedves, kommunikatív, alkotó, művészi alkatú ember. Nem kedvelik az egyedüllétet, félnek a haláltól, kiemelten érzékenyek a zajokra, viharos időjárásra, veszekedésekre. Könnyen felizgatható apróságokkal is, de könnyen megnyugtatható egy időre. Hajlam orrvérzésekre, légúti megbetegedésekre.

Ez csupán két, alapvető gyógyszer a homeopátiás gyógyszerkönyvben. Manapság nagyjából ötezer gyógyszer áll rendelkezésünkre. A sor tényleg szinte végtelen. Látható, hogy amire egy hagyományos rendelőben teljes képtelenség gyógyszert adni, szorongó betegnek szorongás csökkentőt adunk, a homeopátiás kezelés során teljesen különböző szert találunk „ugyanarra” a szorongási érzésre. Mert természetesen nincs két egyforma szorongás.

A félelem egyetemes érzelem, megjelenhet általános szorongásként, fóbiaként, akár pánikrohamként. Nincsenek egyedül üdvözítő, mindenki számára mindig alkalmas terápiák, azonban felismerni, hogy életünk immár beszűkült szorongásunk miatt, sosem késő!

Sosem késő keresni a nekünk illő gyógymódot a tünetek enyhítése érdekében, a jógától a kineziológián át a homeopátiáig, vagy akár a kémiai gyógyszerelésig, ki- kinek személyiségének megfelelően.

A Funkcionális Medicina fejlődése, megjelenése az orvosi eszköztárban már most is rengeteg betegnek segített. Évtizedekig tanították az orvosi egyetemeken, szakmai körökben, hogy az érzelmi zavarok a beteg fejében vannak és nincs valós alapjuk.

A mai tudományos és így lassan az orvosi tudás is már elismeri a bélrendszer, a bélrendszeri idegrendszer óriási szerepét, befolyását elménk, érzéseink működésére, így ennek gyógyítása, figyelembevétele nélkül optimális esetben el sem kezdődhet egy hangulati zavar, lelki betegség kezelése.

Megkockáztatom megemlíteni, hogy a megfelelően kombinált hagyományos és funckionális orvosi tudás kiegészítve homeopátiás kezeléssel tud a legbiztonságosabban és tartósan segíteni a betegen. Tapasztalataim szerint önmagában gyakorta egyik sem bizonyul elégségesnek.

F.D. Roosevelt szavait kiegészítve: „az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, maga a félelem!” Az orvoslásban pedig a beszűkült látókörrel olyan paradigmák hirdetése, amiket már régen túlhaladt a gyógyítói tapasztalat.

Kollégáimmal 2018-ban kiadott könyvünkben bővebben is olvashatnak a homeopátiás alapelvekről és számos mindennapokban felmerülő egészségi problémára is kaphatnak homeopátiás gyógyszer ajánlást.

Homeopátia Dióhéjban:

Homeopatia diohejban

Homeopátia Nőkről Nőknek Nőktől

Homeopatia nokrol noknek noktol

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Profil

Borbély Katalin Éva

Dr. Borbély Katalin Éva

Dr. Borbély Katalin több mint 30 éves nemzetközi szakmai tapasztalattal és funkcionális orvoslást szolgáltató engedéllyel rendelkező háziorvos. Foglaljon egy 20 perces ingyenes konzultációt.

Ingyenes Konzultáció

Foglaljon egy 20 perces ingyenes online konzultációt Katalinnal.

Rendelési idő

Hétfő: 9.00 – 17.00
Szerda: 9.00 – 17.00
Péntek: 9.00 – 15.00